Realkredit

Realkredit er noget langt de fleste danskere stifter bekendtskab med, når der skal købes nyt hus. Ikke desto mindre er det et relativ ukendt begreb for mange. Vi vil derfor starte artiklen med at give en præsentation af finansieringssystemet.

Det er nemlig et finansieringssystem der supplerer de klassiske banklån, men hvor selskaberne skaffer kapital via salg af obligationer eller lignende. Så i stedet for at låne kolde kontanter i banken, kan du få penge fra realkreditinstitutterne, ved at der bliver solgt obligationer.

Det er derfor nærmest alle konstruktioner ved boligkøb består af et almindeligt banklån og et realkreditlån. Alt dette sker under forudsætning af, at der stilles sikkerhed i den faste ejendom. Det er udbydernes sikkerhedsnet for at de får pengene retur.

Da faste ejendomme er en mere sikkerhed investering med lav risiko, kan du opnå rigtig lave renter på dine boliglån. Det er ikke unormalt de ligger på niveauer på 1,80 – 2,50 %. Nyere tal viser at gennemsnittet lå på 1,86 % i november 2013.

Det indikerer bare hvor gunstige forholdene har været i både 2013 og 2014. Hvad du selv kan få et realkreditlån til, kræver at du selv får ansøgt herom. Realkredit har været fremme i mange årtier og er omfattet af en lang række regler og restriktioner, der holder det kørende uden selskaberne havner i økonomisk uføre.

En finansieringsmulighed for lånere

Der er ingen tvivl om at det danske realkreditsystem er en rigtig god, billig og effektiv løsning for danskerne, som vi skal være glade for. En alternativ finansieringsmulighed der nærmest af påkrævet, når man skal købe huse til flere millioner.

Det er vigtigt at understrege at realkreditlån ikke er en mulighed, når du gerne vil på ferie eller have lavet en udbygning i hjemmet. Det kræver sikkerhed bag og at der er tale om store lånebeløb. I langt de fleste sammenhænge vil formålet derfor være huskøb, ligesom det kan være en brugbar løsning for danske virksomheder.

Undersøg muligheder og ÅOP

Der er flere realkreditinstitutter og derfor er det vigtigt du altid får undersøgt dine muligheder grundigt. De er en udbyder som alle andre, hvilket betyder forskelle i omkostninger, ÅOP og service.

Det er ganske vist underlagt samme regler og restriktioner, men du vil opleve forskelle, hvis du først begynder at undersøge markedet. Hvad der passer til dine behov er individuelt. Vi har alle forskellige præferencer. Det er netop derfor du selv må vurdere udbyderne.

Én af de vigtigere parametre at holde for øje er den ÅOP du får tilbudt. Det er nemlig et udtryk for lånets samlede omkostninger og det er et godt sammenligningsgrundlag, hvis du kommer dertil.

25. august 2014Permalink Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *