Byg et funkishus

Er du mest til stilrene huse uden overflødig pynt og skæve elementer? Så bør du helt sikkert få bygget et funkishus der tager udgangspunkt i funktionalismens asymmetriske opbygning og klare linjer.

Hvis du bygger et funkishus kan du forvente at alle vinduer er placeret asymmetrisk og i lige linjer. Hele opbygningen af huset er meget logisk og praktisk. Et andet klart kendetegn ved funkishuse er deres hvide facade.

Når man ser eksempler på de mest kendte funkishuse i Danmark, har de alle en hvid eller meget lys facade. Så hvis du er til en træfacade eller gule og røde mursten, vil funkishuse nok ikke være løsningen for dig.

Funkishuse bygger på funktionalismen
Undrer du dig over navnet funkishuse, så stammer det fra funktionalismen, som var en arkitekttonisk retning kort efter 1. verdenskrig. Funktionalismen havde en stor indflydelse på mellemkrigstiden og det er derfor mange af de mest kendte funkisbyggerier blev opført i denne periode.

Det pudsige navn funkis oprinder fra Sverige som en forkortelse for funktionalisme. Det har vi taget til os i Danmark og derfor bliver de kaldt for funkishuse anno 2014. Ikke desto mindre er der i høj grad tale om huse bygget efter funktionalismens elementer og kendetegn.

Det er ikke alle der tænker over denne sammenhæng, når de vælger at få bygget et funkishus. Det er en fejl, for det er væsentlige detaljer og vigtig viden, når du skal vælge imellem de mange hustyper på markedet. Funkishuse er nemlig kun én i rækken af mange.

Hvad kendetegner et funkishus
Når man skal se på hvad der kendetegner et funkishus, er det vigtigt først at få klarlagt arkitekterne og de mange retninger. Når alt kommer til kunst og design, vil der nemlig være individuelle fortolkninger af alle retninger.

En væsentlig del af de danske funktionalister kan inddeles i to grupper, hvor store arkitekter som Arne Jacobsen, Vilhelm Lauritzen og Ole Falkentorp hører til den første gruppe. En gruppe med fokus på hvide facader, flade tage og en opførsel i beton.

Helt overordnet kan du altså forvente disse kendetegn, hvis du vælger at bygge et funkishus:

  • Flade tage
  • En hvid facade
  • Funktionalistisk struktur
  • Asymmetriske og klare linjer

Hvis det matcher dine forventer til dit nybyggeri, har du helt sikkert fundet den rette hustype. Funkishuse er ikke dem der bliver bygget flest af i Danmark, men desto mere vil du få et unikt og anderledes hjem.

14. februar 2014Permalink Leave a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *